'Leaving on a jetplane...' - Reisverslag uit Pontianak, Indonesië van Esther Vuijk - WaarBenJij.nu 'Leaving on a jetplane...' - Reisverslag uit Pontianak, Indonesië van Esther Vuijk - WaarBenJij.nu

'Leaving on a jetplane...'

Blijf op de hoogte en volg Esther

11 December 2013 | Indonesië, Pontianak

Meerdere keren 'gezongen' tijdens de verschillende karaoke avonden en daarom ook zal ik eindigen met het liedje waar het ook allemaal mee begon.. ('all my bags are packed..')

Wat een reis en wat een mooie en bijzondere dingen die ik allemaal heb kunnen en mogen doen! 17 maanden geleden begon mijn reis.. Wat was mijn plan... Nieuwe cultuur, taal, vrijwilligerswerk en reizen, kijken wat ik wil en hoe, keuzes maken, en vooral ook... Genieten van het moment! :-) en dat is gelukt!

Mijn laatste stop was Indonesia, waarbij we met de bus vanuit Kuching naar Sintang zijn gegaan. De bekende grensovergang met de ijzeren poort, waar je binnen 30 minuten met een praatje, 3 vrienden rijker op Facebook en een visum door kan naar Sosok. Daar 2.5 uur gewacht en na een hobbelige rit rond 9 uur in Sintang aangekomen.. De weg is nog slechter dan dat ie al was!

De ochtend als vanouds weer eens (na 3 maanden) hardgelopen met mijn oude hardloopmaatje, daarna een bezoek bij pastoor Maessen gebracht met de bekende koffie, verhalen en nog even bij de orang oetans gekeken. Nog mijn oude werkplek en Adi op het centrum voor ondervoede kinderen bezocht en bij terugkomst waren Dorith en Geertje er alweer van hun presentatie op de Kelam. Super leuk ze weer te zien en te horen en ervaren hoe goed ze het doen en hoe ingeburgerd ze al zijn.

5 december en het Sinterklaasfeest hebben Robin en ik vorig jaar hier geïntroduceerd en dit jaar is het doorgezet. Samen met vrienden het dobbelspel weer gespeeld! Erg gezellig en leuk iedereen weer te zien, heerlijk eten en bloedfanatieke Indonesiërs! ;-) En ik was een spaarpot, beltegoed, glow in the dark stickers en douchegel rijker! ;-)

Vrijdagochtend is de sportochtend voor de Indonesiers en stond senam/ ochtendgymnastiek op het programma. Daarnaast nog een korte optocht voor de Hiv/aids dag van een school waar ik eerder workshops heb gegeven. We mochten uiteraard helemaal vooraan staan en weer met de bekende oefeningen en muziek ons in het zweet gewerkt. Daarna naar de zusters en daar gegeten en Manon een rondleiding gegeven. Nog even langs broeder Piet en de werkplek Karitas laten zien. Erna een borrel bij pastoor Maessen en ayam bakar gegeten bij mijn favoriete tentje!

Ontbeten met kaas en dus een luxe ontbijt bij de Kobus! Mijn tas proberen in te pakken en anderhalf jaar aan spullen, mandjes en andere souvenirs paste na een uurtje puzzelen/proppen zelfs in de backpack! Dit gevierd en bij de roti canei gegeten, heerlijk om alle lekkernijen nog even te eten en daarna nog even een creambath bij Santi gedaan. De middag het bekende boottochtje over de Kapuas met Nicole (nichtje van broeder Piet) en David (loopt stage in Sintang en Tembak) samen gegeten en uiteindelijk met karaoke met Adi en de Hollandse brigade afgesloten! Tot schor aan toe...;-)

De laatste dag wezen zwemmen met veel vrienden en de middag gegeten bij mama Angel, daarna nog een keer met Nita en haar familie en daarna nog een keer bij de vrouwen uit de buurt toen ik afscheid wou nemen! Ik moest wel.. Anders mocht ik nog niet vertrekken..(3 keer eten in 2 uur... Wat zal ik het hier missen...;-) ) daarna de laatste dingen inpakken en afscheid nemen... Zo vreemd omdat je nu weet dat het echt voor het laatst is.. Gelukkig hadden we een heel uitzwaai commite! Erg leuk iedereen weer gezien te hebben en lastig om afscheid te nemen, maar ik weet dat ik zeker nog een keer terug zal keren!

Onderweg naar Pontianak, 15! Uur later aangekomen... Eerder was dit 9-12 uur.. De weg is nog slechter geworden! Broeder Alex zat al op ons te wachten en na het ontbijt wat gerust en naar de megamall geweest, luxe, koffie en biosje als vanouds!

Ook nog langs het revalidatie centrum Sabatu geweest en met Winda koffie gedronken! Mijn allereerste en beste vriendinnetje in Sintang! Daarna mijn televisie debuut gehad wat broeder Flavi had geregeld. 3x 10 minuten gefilmd en gepraat over onze werkzaamheden en de activiteiten in Sintang! (in het Indonesisch) geweldig.. Donderdagmorgen zal het uitgezonden worden.. Helaas zit ik dan nog in het vliegtuig vlak boven Nederland en kan ik het zelf niet zien, maar ze zullen me het filmpje later opsturen en ook op YouTube zetten... De afsluitende maaltijd bij onze vriend Ongky zijn ouders die zoveel lekkere dingen hadden gemaakt en de laatste nacht alweer! Super om weer even terug te zijn geweest naar mijn bekende leventje en ook Manon kennis te laten maken met het leven en de cultuur hier! Het is hier zo bijzonder en de mensen zijn zo gastvrij en vriendelijk, dat kun je bijna niet uitleggen en alleen maar ervaren! Vergeet zo het douchen met een emmertje, schoenen uitdoen, helm altijd ophouden, slechte wegen, eten met de handen, eerlijkheid van de mensen en zo zijn er nog 100 andere, -voor mij nu normale- dingen niet! ;-)

Dan nu mijn laatste dagje Ponti! Eerst Manon uitgezwaaid, die door een broeder op het vliegveld afgezet werd. De middag zal ik pas vertrekken naar Jakarta en vanuit daar mijn vluchten via Kuala Lumpur naar Amsterdam halen!

Dan echt tijd om afscheid te nemen van de Broeders, Pontianak en het geweldige Kalimantan Barat en mezelf op Jakarta nog even 7 uur te vermaken. Wat zal ik het leventje en alle vrienden missen!

Maar dat geeft me de mogelijkheid om terug te denken aan mijn afgelopen anderhalf jaar...wat werkelijk voorbij gevlogen is.. de werkperiode in Sintang en de laatste 3 maanden reizen..!

Zulke mooie landen en mensen en activiteiten! We hebben niet stil gezeten en alles eruit gehaald! Zo hebben we de afgelopen 3 maanden 6 verschillende landen bezocht met totaal 275 uur aan reistijd gehad, variërend van 1 tot 25 uur! Hebben we vele lokale 'delicatesse' geprobeerd en daarnaast ook zelfs het Vietnamese en Maleisische eten leren koken! Vele nieuwe mensen van over de hele wereld ontmoet en vooral ook hun bijzondere en mooie verhalen gehoord en van hun kunnen leren. Daarnaast hebben we vele strand, bowling, karaoke en tube feestjes gehad. 2 duikcertificaten behaald en in totaal 11 duiken gedaan. Heb ik zelfs een tattoo laten zetten en zeker wel 2 'rust'dagen gehad buiten alles om! Uiteindelijk onwijs genoten en gedaan wat ik wou... en dit allemaal samen met Manon, door wie deze reis nog leuker is geworden dan dat hij al was!

Ik heb een geweldige tijd gehad die begon en eindigde in Sintang! De periode met Robin en daarna met Nicky! Ben dankbaar voor alles wat ik heb kunnen doen en heb mogen meemaken! Ik heb zoveel geleerd en gedaan en zal de vele mooie en bijzondere herinneringen koesteren. Ik denk dat je straks pas echt realiseert wat je allemaal meegenomen hebt van deze ervaringen.

Daarnaast zal ik weer moeten afkicken van de Aziatische mentaliteit die ik hier toch wel een beetje ontwikkeld heb.. (ik vraag alvast wat begrip daarvoor..;-p) en zal ik weer moeten verNederlandsen..Maar dat komt vast helemaal goed!

Tot zover alle reisverslagen.. Het zal wel even wennen worden in Nederland maar zie er echt naar uit om iedereen weer te zien en van jullie gezelschap te mogen genieten! Want dat heb ik zeker gemist!

Bedankt voor alles, voor het volgen van mijn 17 maanden Indonesië, Maleisië, Thailand Cambodja, Vietnam en Laos! En uiteraard voor de berichtjes en de mooie woorden! Dat heeft me goed gedaan en gemaakt dat ik ultiem van mijn reis heb kunnen genieten!

Ik drink nog even een bakje koffie met broeder Alex en de andere broeders en zal me dan voorbereiden op de lange terugreis...

Dikke kus en tot morgen, om 6.30@ Schiphol! ;-)

• 11 December 2013 - 03:18

Manon:

Vanaf Jakarta, na 3 maanden samen gereisd te hebben, nu even alleen aan de koffie!
    Het was top lieve Es!!! Met z'n tweeën elke dag nieuwe dingen beleven en toffe mensen ontmoeten! Ik ben heel blij dat ik heb mogen ervaren hoe geweldig Sintang (en Pontianak) is! Zonder luxe, maar met zoveel zulke lieve mensen!! Jij zal ze gaan missen en ik ben er zeker van dat ze jou ook enorm gaan missen!

Tot in Amsterdam Es, goede reis!!!! Xxx

Same same... But different :) x

• 11 December 2013 - 06:24

Annechien:

Wat een mooi laatste reisverslag es, je zal vast wat traantjes hebben moeten laten, al dat moois nu achterlaten....hopelijk krijg je er weer een mooi nieuw avontuur in Nederland voor terug! Tot morgen es! xxx

• 11 December 2013 - 06:55

Monica:

Lieve Esther, wat een verhaal weer zeg! Leuk om te lezen wat je allemaal meegemaakt hebt. Ik wens je een goede terugreis en een mooie hereniging met je familie/vrienden. Je bent altijd welkom in Krommenie en hoop je dus ook snel te zien!! Vergeet ons niet!! xxx

• 11 December 2013 - 07:48

Anneke Oenema:

Prachtig verhaal, prachtig avontuur dat niemand je meer kan afnemen. Blij dat je dit met manon hebt kunnen delen. Zoals je zelf zegt, je moet iets zelf ervaren hebben om te begrijpen hoe iets was. Je zult het eerst absoluut moeilijk krijgen in nederland. Ik had al heimwee naar australië toen ik terug was en dat was maar voor 5 maanden! Jij 17 :) voorbij gevlogen naar mijn idee. Geniet van alle mensen om je heen en zie je hopelijk gauw! Xxx

• 11 December 2013 - 09:19

Laura:

Lieve Esther, wat een fantastisch reisverslag. Het ontroert me.. Wat een prachtige ervaring heb jij op gedaan! Succes met je lange vlucht en wens je alvast veel plezier met het terugzien van al je vrienden en familie!! xxx

• 11 December 2013 - 10:27

Mirette:

GOEDE REIS ESSIE!!! Tot in Nederland! Xx

• 11 December 2013 - 12:31

Jetske :

Wauw....mooie woorden voor een laatste reisupdate!! Het zal misschien weer even wennen zijn in nl, maar heej na die 17maanden "reizen" zal je daar echt wel overeen komen ;)
    Verheug me erop je vrijdag weer te zien!! :)
    Goede reis!!

• 12 December 2013 - 08:36

Vanessa:

Welkom terug!! :)

• 12 December 2013 - 15:54

Alice:

Als het goed is ben je al geland. Welkom terug in het koude kikkerland.
    en zo'n ervaring: die heb je voor het leven!
    Liefs Alice