Kerja, kehidupan, belajar,menikmati di Sintang! - Reisverslag uit Sintang, Indonesië van Esther Vuijk - WaarBenJij.nu Kerja, kehidupan, belajar,menikmati di Sintang! - Reisverslag uit Sintang, Indonesië van Esther Vuijk - WaarBenJij.nu

Kerja, kehidupan, belajar,menikmati di Sintang!

Blijf op de hoogte en volg Esther

22 September 2012 | Indonesië, Sintang

Wat vliegt de tijd, ben alweer bijna 6 weken in Sintang. Korte omschrijving.. Warm(panas) veel muggen(banyak nyamuks) leuke mensen,(sukah orang indonesia), veel en lekker eten ( banyak dan enak makanan! Een attractie zijn als witte! (orang bule!) fotoshoots genoeg..! Motorrijden (naik sepeda motor), op bezoek bij mensen(main ke rumah) en uiteraard de werkzaamheden hier zijn erg leuk, alleen zijn er nog niet zoveel patientjes nu… Wel zijn we begonnen met hydrotherapie voor een jongetje met polio (heel erg leuk en goed ook!) en proberen we hier het vak te promoten, zo mochten we een presentatie voor de hoofden (22) van de gezondheidscentra geven (in het Indonesisch ja!!) Wat vast aardig wat hilariteit heeft moeten opleveren met verkeerde klemtonen en zins-bouwen.. Maar ik ben wel weer een ervaring rijker... Gewoon lief blijven lachen!!;) verder willen we proberen om langs meer kampungs(dorpjes in de omgeving) te gaan met het Bisdom mee en ook langs de hogescholen en de gezondheidscentra voor het geven van mogelijke presentaties, workshops en zo mogelijk en nodig ook therapie. Hier willen we dan oktober en november vooral voor gebruiken..en dat hopelijk doorvoeren als Nicky komt in december! Dat lijkt me heel erg leuk en heb er zin in! De taal gaat steeds beter, maar het blijft lastig.. Kost veel energie en concentratie om met mensen te communiceren.. Maar ik probeer het!! Saya coba!;-) Ik ben toch al alleen naar een feestje geweest laatst bij mensen die ook geen engels spreken.. (heb mijn nieuwe beste vriend; mijn woordenboek altijd mee) en kan zeggen dat ik mijn allereerste Indonesische afspraakje heb gehad, haha (rondrijden op de motor, nasi eten, moslim, jonger dan ik en heb een liefdesverklaring binnen…, ) maar ben toch bang dat het niks zal gaan worden! Hehe de ouders van Robin zijn langs geweest! KAAS, DROP, BROOD, DEET (bedankt ouders) en nog wat extra spullen! Haha heel erg leuk! En kreeg ook het nieuws dat in de tijd dat ik hier zit, zowel mijn ouders als al mijn zussen langs zullen gaan komen! Geweldig!!:-D Na een weekend schoonmaken (resultaat; 4 dode kakkerlakken en een doos vol stof en andere viezigheid en aardig wat zweetdruppels..) en voorbereidingen voor het hoge bezoek (de ouders!!) kregen we tijdens het nemen van de cream bath (uhh ja, beetje luxe mag.. haren wassen en een soort reflexi massage voor je hoofd.. 2 dagen hoofdpijn, maar wel schone haren..) een belletje van het reisbureau, de ouders van Robin hadden het vliegtuig gemist en zouden dan nu maandagmorgen met de bus vertrekken, ik moet naar Sanggau dus zou ze niet kunnen komen begroeten! Een beetje balen… maar uiteindelijk gelukkig wel goed geregeld! De maandag begonnen met een gesprek bij de gezondheidszorg hier, waar we op de tv toch wel iets heel shockends zagen.. denk aan een soort Tellsell reclame in het Indonesisch… de Uitrekmachine.. waarbij er toch wel zeker een groei van 5 cm mogelijk is! Wij vonden het wel erg hoor!! Daarna langs een school vlakbij ons geweest, hier om te informeren naar de mogelijkheden voor workshops of een presentatie. Ze waren erg enthousiast, we mochten de volgende dag al wel iets doen! (iets teveel van het goede, Robins ouders kwamen en ik moest ook naar Sanggau!) Maar we hebben kunnen regelen dat we hier gaan starten met 5x een weekend workshops geven aan de laatstejaars van deze school als Robin weer terug is van vakantie, begin oktober! Heel erg leuk en ook voor de vaardigheden en oefening voor de indonesische taal uiteraard! Daarnaast ook geregeld dat we waarschijnlijk rond november/December mee kunnen naar Kampungs( dorpjes in de buurt) voor therapie en workshops.Oftewel het werk is onderweg! ;-) De avond werd ik door de taxi opgehaald onderweg naar Sanggau voor visumzaken en wat een helse rit zeg! De wegen zijn hier vreselijk, maar er was gelukkig housemuziek en er werd gereden als op het circuit/ een achtbaan en was ik na 4 uur present en afgezet bij een hotel. De volgende dag naar het immigratiekantoor en binnen 5 minuten was ik hier al klaar...Ik mag blijven! =D Maar helaas ging mijn taxi terug pas rond 9 uur die avond en ik mocht me dus nog 11 uur gaan vermaken, alleen in Sanggau… erg gezellig. En het staat hier nou ook niet bepaald bekend om zijn mooie en leuke bezienswaardigheden.. Na eerst een uur voor het hotel gezeten te hebben en met 5 mensen een praatje (proberen) gemaakt te hebben, maar even rondlopen door de stad. Na 5 min werd ik opgepikt door een van de mensen met wie ik had gepraat, een salesman die wel me gek vond om nu te gaan lopen (midden op de dag en ja het is hier 35 graden) alleen, en als orang bule ( witte) vrouw en hij zei dat we samen konden gaan eten! Hij heeft uiteindelijk voor zijn ‘’ nieuwe vriend voor een dag’’ vrij genomen en zou met mij naar een waterval in de buurt, erg gezellig en heb nog even gemandi-t/gedoucht onder de waterval. Daarna achterin de taxi teruggestuiterd naar Sintang.. de terugweg was nog erger! Maar toch gepresteerd om 10 minuten te slapen en ‘s nachts weer in Sintang aangekomen. De ochtend de ouders van Robin ontmoet! Heel erg leuk dat ze er eindelijk zijn! Bedankt voor de spullen die jullie mee hebben genomen en het overlevingspakket met BRUIN brood!!! En kaas!! =D Hierna naar therapie geweest, 2 kindjes met mentale problemen en een ongelooflijk schattig kindje die ondervoed was en achter loopt qua ontwikkeling maar die de hele tijd wil lopen, dus daar nog even een paar rondjes mee gelopen, niet gelukt om hem te onderzoeken maar dat zal ik volgende week gaan doen! Daarna over de sungai(rivier) een vaart met een visserbootje gemaakt! Heel erg mooi, dan zie je echt wat voor een mooi land het is en ook hoe de cultuur en gewoontes zijn. Wassen in de rivier, baden in de rivier, allemaal kleine hokjes, maar ook toilet is in de rivier.. lekker hoor! De zonsondergang op de rivier… super mooi! De dag erna naar het ziekenhuis.. was het de stemdag vandaag voor de gouverneur.. en dus een vrije dag.. Erg fijn dat wij daar ook van op de hoogte waren gebracht.. maar goed.. een vrije dag dus it is! ;-) Zo gaat dat hier… Even rustig aan gedaan, naar het museum van Sintang geweest, wat samenwerkt met het tropenmuseum in Amsterdam! De verschillende culturen hier, de dayak’s, de Maleien en de Chinezen die hier wonen. Ze hadden het speciaal voor ons geopend en werden door de directrice rondgeleid..! Soms voel je je net een celebrity! Ow en de gouverneur die het uiteindelijk geworden is, is degene met wie wij een aantal weken geleden de Joget ( dansje van hier) gedanst hebben! Daar kun je ook mee thuis komen dacht ik zo! ;-) Vrijdag naar therapie en hier waren 2 kindjes met spraakproblemen en de logopediste was er niet dus hebben we even met hun gespeeld en hierna ook weer naar huis gegaan. De tassen ingepakt en vertrokken naar de berg/ Gunung hier in de buurt! We mochten hier bij de Susteran slapen. Een soort van retrete achtige kamertjes. Heel erg mooi en na een wandelingetje waarbij we het pad van de laatste uren van Jezus - die met ongelooflijk grote gouden beelden uitgebeeld waren-, hebben bewandeld, zijn we heerlijk wezen eten en genoten van de laatste avond hier met z’n vieren! Vandaag zijn de Philippi’s vertrokken, nadat de taxi een uur te laat kwam en een hoop geduld vereist was… maar dat betekend nu dat ik het hier alleen moet gaan doen voor 2 weken! Ben erg benieuwd! Ik heb er in ieder geval zin in en ben ervan overtuigd dat het hier goed zal komen!
Iedereen bedankt voor alle berichtjes! Heel erg leuk! Ik heb het erg naar mijn zin dus, alleen werkt het internet niet altijd mee.. zo zaten we hier 2 weken zowat zonder.. maar op mijn telefoon werkt het redelijk! (whatsapp kan dus altijd! (op Indonesische nummer) ;-) De tijd gaat hier ongelooflijk snel enne voor nu eerst genoeg! Ik zal proberen de volgende keer sneller een update te schrijven! Dikke kus en selamat malam!

• 22 September 2012 - 17:42

Mirette En Kees:

Ha essie! Wat een top verhaal weer.. Zo te lezen geniet je volop daar!
    Wees voorzichtig en geniet ervan!
    Dikke x ret en jk

• 22 September 2012 - 19:47

Johan En Elsbeth:

hoi es
    wat een belevenissen weer
    idd gelukkig is er what`sapp
    tot gauw op skype
    dikke kus van ons

• 23 September 2012 - 13:11

Alice:

Ha die Esther,
    Wat een avontuurlijk en verrassend leven leid jij daar zeg!
    Tjonge jonge, ik sta er helemaal van te kijken hoe je daar op vreemde plekken terecht komt, dates hebt met spannende figuren, kinderen helpt en tussendoor dan nog met Robin en haar ouders verkeert.
    De tijd vliegt zeg je, nou dat geloof ik met al die belevenissen. En dan lezingen geven! Wel goed hoor om de mensen wat te kunnen vertellen, waardoor zij zich ook weer verder kunnen ontwikkelen of op ideeën gebracht worden.

Liefs uit Beilen

• 23 September 2012 - 13:57

Anneke:

Hey esther!

Wat weer een heerlijk verhaal, je zit alles behalve stil daar :) En jeetje, zelfs al een date gehad dus met jouw Indonesisch zit het wel goed! Nog even en je wilt er nooit meer weg haha.
    Knap hoor hoe je je daar redt in een land met vreemde cultuur en taal en gewoonten. En het werk wat je doet (en opzoekt) is zo goed, hopelijk kun je ze daar heel veel kennis overdragen.

Ik wacht vol spanning op je volgende update!

xxx

• 23 September 2012 - 23:19

Els:

Hoi Esther
    Wat prachtige fotos en mooie verslagen van je reis en je werk . Al zes weken ben je daar wat gaat dat snel he ,wel een moeilijke taal zeg je maar volgens mij kun je het best al aardig zo te lezen in je verslagen.Nou veel sucses daar noch en zien uit naar de volgende verslagen en fotos .

groetjes Els

• 24 September 2012 - 21:01

Johan Vuijk:

tersayang esther

is het zo goed esther.wat een mooie fotos en verhalen wij dachten dit te kunnen maar we hebben een opvolger in grote klasse. mooie ervaringen en avonturen ontmoetingen we hoorden vandaag van een zonnesteek , doe even shill , vond het fijn even met je te skypen van het weekend.

tersayang esther

• 27 September 2012 - 22:14

BenenLotte:

He essie,

wat weer een story! Mooie ervaringen daar! Hier inmiddels ook, druk aan het verbouwen in de woning, schiet lekker op... Volgens planning gaan we nog steeds verhuizen ergens in 2013, dus alles op schema, haha!! Geniet er van en we mailen!

x ons.