Feest, tradities, voorbereidingen en winnen! ;-)
Blijf op de hoogte en volg Esther
26 Juni 2013 | Indonesië, Sintang
Deze maand zijn ook de Nieuwe vrijwilligers gekozen. Erg vreemd dat de tijd dan zo snel gaat. Je hebt hier een leventje opgebouwd en wordt nu bewust dat de tijd écht vliegt! Ze zullen half augustus komen en dan zullen we 3 weken hebben voor de overdracht! In deze weken zullen we een kampung/dorpje bezoeken voor therapie en presentatie en zullen we ze kennis laten maken met Sintang en al onze vrienden. Ook zullen we een workshop geven voor studenten van de verpleegkundige opleiding! Een druk maar leuk programma in het verschiet! Maar gelukkig hebben we nog even en ook genoeg dingen beleefd deze maand;
We waren uitgenodigd bij een soort van Dayak feest/ verjaardag van de kampung bij Pelimping. Hier was ik al eerder geweest en het was een soort van kerst ervaring weer. Langs veel huizen om te eten en te drinken en gezellig te 'zitten' daarnaast ook nog 2 gehandicapte kindjes gezien en kunnen helpen met oefeningen. Erg gezellig en met tassen met eten en rijst weer naar huis vertrokken! :-)
Op naar Pontianak! Eerst voor de check up voor Nicky want die is uiteindelijk totaal een maand ziek geweest! Eerder al 2 dokter bezoeken gehad in Kuching en in Sintang, daarna 2 ziekenhuisbezoeken om het bloed en alles te testen. Daarna nog niet veel verandering en zijn we naar het grote en betere ziekenhuis in Pontianak gegaan. Gelukkig zijn er uit de testen naast een infectie geen rare dingen gevonden! Maar vervelend was het wel! Maarrr.... op tijd hersteld voor Jakarta! Want toen we hoorden dat Nederland tegen Indonesia zou moeten voetballen, moesten we echt heen en we hebben dit gelukkig kunnen organiseren!
Daar aangekomen in een veel te luxe hotel voor ons met uitzicht op het stadion om ons team aan te moedigen! Maar eerst nog even shoppen naar oranje kledij in de veel te grote megamalls waar het hiervan stikt in Jakarta! Malls met glijbanen, autoshows en zelfs een schaatsbaan.. Bedenk het maar!
Met onszelf in het oranje gehuld op naar het stadion waar we bijna als celebraties werden ontvangen en er veel foto's zijn gemaakt want er waren niet veel andere Hollanders! Wij zaten uiteindelijk in een vak met alleen maar Indonesiërs, waarvan de helft ook in het oranje was gekleed! Robin van Persie vooral is de held van de voetballende jeugd! ;-) Desalniettemin werden ze naarmate het doelsaldo steeg, wel steeds stiller... Maar wat een geweldige ervaring en stadion! Super leuk om zo mee te maken! De laatste dag nog naar het nationaal monument (Monas) geweest en na 2 uur wachten tot de top geweest.. Wat een uitzicht... oneindig.. Er schijnen ook 20 miljoen mensen in Jakarta te wonen! Uiteindelijk ook nog even echt ouderwets Hollands geschaatst in een mall! We zijn toch nog echte Hollanders en konden dit nog als vanouds! ;-)
Daarna weer terug naar Sintang waar we de werkzaamheden weer goed en vol nieuwe energie op gaan pakken! Nog maar 2.5 maand te gaan!
De Trouwerij van Winda! Mijn beste vriendinnetje hier! Dit was een officiële Melayu bruiloft met veel tradities en die mochten we allemaal meemaken! Voorafgaand liet ze ons weten dat ze een Betangas onderging, een traditionele Spa! Dit gebeurd 3 dagen voor de bruiloft en wordt 3x herhaald. Bij de vraag of wij ook wouden proberen zeiden we natuurlijk geen nee..! Je zit hierbij op een soort krukje met een pan met heet water en kruiden erin tussen de benen. Ze vouwen dan een soort kleden om je heen en doordat je het prutje roert, komt er stoom en een lekkere geur vrij! Lekker warm! :-) De bruid mag vanaf de eerste betangas niet meer in de spiegel kijken tot de singklang! (het offeren/slachten van een koe, wat de dag voor de bruiloft was. Hierbij wordt de keel van de koe doorgesneden en binnen 3 uur volledig verwerkt en wordt dit gebruikt voor allerlei gerechten voor de maaltijd tijdens de bruiloft! Een leuk feit is dat het hart wordt gewogen. Dit gewicht x100 is het aantal kg vlees dat ervanaf kwam. (93 kg!!!) Daarna gingen we met alle vrouwen koken voor de bruiloft, maar liefst 20 à 25 vrouwen die bakso(soort gehaktballen voor de soep) rendang, saté en lontong (soort plakkerige rijst) maakten en ook wij zijn nu bakso-maak-professionals geworden! ;-) erg gezellig! Winda werd ook met henna op de handen beschilderd, wij mochten dit ook proberen en blijft zo'n 3/4 weken zitten. Erg mooie creaties en het moest 2 uur drogen voordat je het spul eraf kon halen..! Gelukkig blijf ik zoals ik ben er waren er binnen 5 minuten al een veeg en vlekken zichtbaar en was de tekening wat uitgeveegd...altijd fijn... ;-) Heel vele bijzondere tradities en gebruiken! Een voorrecht om mee te mogen maken en dit dus voor de trouwerij aan!
De bruiloft zelf begon bij hunzelf thuis, erg vroeg begonnen en werd Winda mooi aangekleed, hierbij de officiële trouwerij waarbij de ringen en de zoen(op het voorhoofd!) werd gegeven. De familie zat binnen en de gasten konden via een tv meekijken. Wij waren net als familie en mochten binnen plaatsnemen. Heel bijzonder en mooi om te zien! Na het eten ons klaar maken voor de receptie en wij mochten in traditionele kleding! Kebaya! Ook een sangul(haardracht met een haarstukje) wat ze alleen met zwart haar hadden. Zodoende heel charmant met ons blonde haar..;-) en uiteraard heel veel makeup. Super leuk om eens zo aangekleed te zijn en mensen herkenden me niet eens terug! De hele middag en avond in het receptiegebouw de mensen ontvangen, gegeten, gekletst en nog even gedanst! Gesloopt weer naar huis! De dag na de bruiloft is er weer een mandi rias. Hierbij wordt er Water, een jonge kokosnoot, water met meel, bloemen en offers gebruikt!
Geweldige bruiloft en ervaring! Dan is het in Nederland maar saai! ;-)
Kortom.. Ik vermaak me hier nog goed! We maken genoeg dingen mee! We hebben nog heel veel dingen in de planning! Afgelopen week zijn de moeder en 2 zusjes van Nicky aangekomen en hebben we ze Sintang laten zien! Daarna gaan ze met z’n vieren naar Bali en lombok een zal ik 2 weekjes alleen in Sintang zijn! Daarna ga ik naar Kuching voor mijn visum en zal ik Tjalle en Thirza ontmoeten in Pontianak en hun meenemen naar Sintang! We zullen hier een week zijn en daarna gaan hun door naar lombok en Java en zal ik na een jaar mijn lieve tweelingzus Sanne met Thijs weer zien en neem ik ook hun weer mee naar Sintang! Daarna komen vriendinnen van Nicky en zijn we daarna nog maar 1 week samen voordat de 2 nieuwe komen! Een strakke planning met heel veel bezoek en activiteiten, maar nog volop tijd om te genieten! En dat gaan we ook zeker doen!
Bedankt voor alle leuke en lieve berichten! Tot de volgende update! Een dikke kus!
26 Juni 2013 - 15:54
PEPTJEN:
lieve es
26 Juni 2013 - 16:04
Peptjen:
lieve es
De vorige reactie was wel erg kort. Het was weer een leuk verslag. De voetbalwedstrijd was fantastisch,
ik miste wel het juigen van jullie alleen als enige in het stadion voor een net niet doelpunt .
Prachtige belevenis bij de trouwerij. Ik zag daar ook 2 prinsesjes. Straks even alleen voor de laatste maanden,en het bezoek van Sanne en Thijs.
Blijf genieten.
liefs peptjen -
26 Juni 2013 - 17:59
Annechien:
Mooi verslag en dat ik daar bij jou geweest ben maakt het nog leuker om te lezen! Succes nog met je enorm drukke maar leuke dingen daar! xxx chien -
26 Juni 2013 - 21:08
Alice Miener:
Lieve Esther,
Mooi nog weer eens op de hoogte gebracht te worden van al je wederwaardigheden.
Hier is het met het zomerweer ver te zoeken en toch...gaan we morgen op vakantie. We is Dick, ik en mijn moeder. We gaan naar Frankrijk naar het huisje van Nora's moeder. Dat konden ewe huren.
Oma gaat een week mee en vliegt dan terug. Bastiaan haalt haar op. De tweede week gaan Dick en ik beeldhouwen. Ja je hoort het goed.
Daarna nog een weekje met z'n twee.
Hopen op een beetje beter weer. Dit keer geen tent dus meer luxe. We vertrekken morgen om 6.00 uur. Hotel besproken in de buurt van Le Mans.
Geniet daar nog even lekker van het werk en het weer. en tot....later.
Liefs Alice -
27 Juni 2013 - 14:42
Thijs:
Hey Essie!
Leuk verhaal weer!
Nog minder dan een maand, dan zijn wij er!!!
We kunnen niet wachten!
Tot snel!!
xxx Thijs -
27 Juni 2013 - 22:13
Sanne:
Je verveelt je geen seconde! Heerlijk!! Hoe moet dat als je terug komt!? Vertel nog eens wat meer over die lieve tweelingzus? Haha! Tot snel, schatje! Xx -
30 Juni 2013 - 18:51
Antjo Freederiks:
Ik dacht echt dat dat je blond was.
Groeten Antjo